March 22, 2019

Contact us at : admin@careerhedonist.in

Important History Notes

1. Who was the founder of Haryanka dynasty?
Answer: Bimbisara

2. Who was the last ruler of Nanda dynasty?
Answer: Dhana Nanda

3. Which Indian bird or animal was widely exported during the Sangam Age?
Answer: Peacock

4. Where was the central point or meeting point of Indo-Roman trade?
Answer: Alexandria

5. Which Sangam composition is known as ‘The Bible of Tamil Land’?
Answer: Tirukkural

6. Who were the richest and biggest land owning class during the Sangam Age?
Answer: Velas

7. Who wrote Shilappdikaram in Sangam Literature?
Answer: Elango Adigal

8. Indra Vihara was the monastery of which religion?
Answer: Buddhist

9. How many literary compositions were there in Sangam Literature?
Answer: Eight

10. What was called Iravu during the Sangam Age?
Answer: Extra demands or forced gift.

11. Udiyageral was a ruler of which dynasty?
Answer: Chera dynasty

12. The students of Sangam Age were called by which name?
Answer: Pillai

13. Which type of village was known as Mudur in Sangam Age?
Answer: Old village

14. Which particular site is believed to represent the meeting point of the three Sangam Kingdoms?
Answer: Madukkarai

15. What was the state emblem of Pandya rulers?
Answer: Fish

16. Who was the composer of ‘Manimekalai’?
Answer: Sitalai Sattanar

17. Where was the second Sangam Literature held?
Answer: At Kapatapuram or Alaiway

18. What were Mauryans called by Jainism and Buddhism?
Answer: Mayur

19. Who was the founder of Maurya Empire?
Answer: Chndragupta Maurya

20. What was the early name of Chanakya?
Answer: Vishnugupta

 

Read more @  www.careerhedonist.in

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *