December 19, 2018

Contact us at : admin@careerhedonist.in

History quiz – 5

History quiz – 5

1. The largest ocean is __________
(a) Atlantic Ocean (b) Indian Oean
(c) Arctic Ocean (d) Pacific
Ocean

2. The river also known as Tasang-Po in Tibet is __________
(a) Ganga (b)
Brahmaputra
(c) Indus (d) Teesta

3. The major constuent of air is ____
(a) Nitrogen
(b) Carbon dioxide
(c) Oxygen
(d) Hydrogen

4. Which one of the following is a major port on the East coast of India?
(a) Kandla
(b) Vishakapatnam
(c) Karikal
(d) Pondichery (Puducherry)

5. When did India Join the international Tsunami Warning system?
(a) 2004 (b) 2005
(c) 2006 (d) 2007

6. River Indus originates from –
(a) Hindukush range
(b) Himalayan range
(c) Karakoram range
(d) Kailash range

7. The lowest layer of the atmosphere is –

(a) Stratosphere (b)Thermosphere
(c) Troposphere (d) Mesophere

8. Which one of the following state has the longest coastline?

(a) Maharashtra
(b) Tamil Nadu
(c) Gujarat
(d) Andhra Pradesh

9. ‘LOKTAK’ is a -(a) Valley
(b) Lake
(c) River
(d) Mountain Range

10. BT seed is associated with –

(a) Rice (b) Wheat
(c) Catton (d) Oil Seeds

 

ANS – 1-D, 2-B, 3-A, 4-B, 5-B, 6-D, 7-C, 8-C, 9-B, 10-C

 

Read more @  www.careerhedonist.in

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *