March 22, 2019

Contact us at : admin@careerhedonist.in

History quiz – 4

History quiz – 4

11. When Citizenship cannot be terminated ?
(a) When there is emergency
(b) When there is was
(c) When there are elections
(d) It can be terminated
regardless of conditions

12. The constitution of India recognizes
(a) Only religious minorities
(b) Only linguistie minorities
(c) Religious and linguistie
minorities
(d) Religious, linguistie and ethnic minorities. 

13. The 9th Pravasi Bharatiya Divas was heldin- 

(a) Jaipur
(b) New Delhi
(c) Hydrabad
(d) Mumbai

14. Prime Minister Dr. Manmohan Singh paid a visit in December 2011 to-

(a) Tokyo
(b) Moscow
(c) Melbourne
(d) Wellington

15. The G-20 Summit of industrialized and developing countries was held on November 3-4, 2011 in-

(a) Cannes
(b) Siyot
(c) Toranto
(d) Pitsburg

16. Who was the winner of Nobel Prize 2011 in Literature?
(a) Tomas Transtromer
(b) Ellen Johnson Sirleaf
(c) Daniel Sechtman
(d) Brian Schmidt.

17. Which award is considered equivalent to Nobel Prize of Asia?
(a) The Romon Magsaysay Award
(b) Bharat Ratna
(c) Pulitzer Award
(d) Mahatma Gandhi Award

18. In which year were the Indian states recognized on the linguistic basis?
(a) 1948
(b) 1951
(c) 1956
(d) 1966

19. How many languages are contained in the VIIIth Schedule of the Indian constitution?
(a) 12 (b) 18
(c) 20 (d) 22

20. In which of the following cases, the Supreme court held that fundamental rights are unamendable?
(a) Keshvananda Bharti’s Case
(b) M.C. Mehta’s Case
(c) Golak Nath’s Case
(d) A.K. Gopalan’s Case.

 

Ans – 11-D, 12-C, 13-B, 14-B, 15-A, 16-A, 17-A, 18-C, 19-D, 20-C

 

Read more @  www.careerhedonist.in

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *